Filosofie
 

F!LOSOFISCHE RETRAITE

wijzer worden, relaxen, wandelen, massages en heerlijk eten in the middle of nowhere

Tijdens de midweek serveren we een flinke portie praktische filosofie en dito psychologie. Daarbij komen zowel recente inzichten aan bod, als 'oude' levenskunsten die tijdlozer blijken dan gedacht. Want ook al boekten we veel vooruitgang de laatste eeuwen, op gebied van ‘hoe te leven’ (omgang met tegenslag/emoties en de (on)zin van het leven bv) ging het eerder achteruit. Tijdens de duistere middeleeuwen werd levenskunst verbannen (geluk moesten we in de hemel vinden) en daar voelen we vandaag nog de gevolgen van. Terwijl meer dan ooit nood is aan (niet-dogmatische) inzichten rond persoonlijke ontwikkeling en ethiek gezien het percentueel hoge aantal mensen aan de top van de Maslow-piramide.

Na de middag laten we het geleerde zakken en gaan wandelen, alleen of in groep (wat je zelf verkiest). Je kan ook opteren voor een siësta op bed, een boek lezen uit de vakbibliotheek, je laten masseren of een gezelschapsspel spelen... Niks moet tijdens deze retraite!! Om vier uur begint de tweede lezing (tot 18u met pauze tussenin).

’s Avonds verzamelen we rond het kampvuur of nestelen ons in de sauna.

De maaltijden van onze Nederlandse gastheer Fons zijn op zich al een reden om af te komen: (h)eerlijk eten. Het retraite-centrum situeert zich in Noord-Frankrijk, aan het eind van een doodlopende weg in een weids landschap en bovenal aan de voet van een ontzaglijk groot woud.

Desgewenst ontvang je aan het eind een certificaat van de cursusweek.
Wie eerder van de partij was, krijgt een nieuw certificaat met alle jaartallen.


 >> PRAKTISCHE INFO <<

 
 
 
 

 

VOORDRACHTEN

 
 
 
Vandalisme met diepgang in het herentoilet van het KASK in Gent

Levenskunst

Levenswijsheden die echt helpen in het dagelijkse leven. Zoals: hoe gemoedsrust ervaren ipv onrust? Hoe omgaan met ‘oncontroleerbare’ emoties als woede(uitbarstingen), wrok, jaloezie, irritatie, spijt, schaamte, frustratie of je gekwetst/afgewezen voelen? Hoe leven vanuit vertrouwen in plaats van angst? Wat met de zin(loosheid) van het leven? Hoe minder perfectionistisch zijn? Waarom zijn we overgevoelig voor externe meningen? Kortom: hoe te leven? En wat is een goed leven, los van morele opvattingen? Frederik combineert eigen inzichten met de meesterlijke voorschriften van levenskunstenaars, van Oost tot West, van vroeger tot nu.

De uitdagingen van vandaag

Wat vinden we nu vanzelfsprekend waarvan we binnen 200 jaar zullen zeggen: hoe konden we? Welke heersende dogma’s, normen en waarden zijn het overdenken waard? Waarom lopen we in deze burn-outmaatschappij massaal tegen onze grenzen aan? Vanwaar de heropleving van het populisme? Evolueren we na Corona naar een autocratische wereld (eigen volk beschermen = verdere deglobalisering) of eerder omgekeerd (pandemiën en klimaatissues mondiaal aanpakken)? Waren we te zelfzeker als onschendbare wezens en welke lessen trekken we hier uit?

Doordenkers

Filosofie is ook kritisch nadenken over algemeen aanvaarde zienswijzen. We dagen in deze sessie onze ‘mind’ uit adhv leuke gedachte-experimenten, hypothetische vragen en breinbrekers. Maar als dé waarheid niet bestaat, heeft het dan wel zin door te denken? Goed om weten: dit is de meest interactieve sessie, maar ook hier moet... niks. Leun gerust achterover, luisterend naar wat de revue passeert. Zoals: Wat is er erg aan een nieuwe meteorietinslag zoals 66mljn jaar geleden? Zijn mensen irrationele kuddedieren? Wat zou jij doen als multimiljonair? Is een hond meer waard dan een varken? Is vreemdgaan 'menselijk'?

Gelukkig Tevreden

Vorig jaar waren we met dit topic twee dagen zoet. Dit keer houden we het bij één korte, gebalde, sessie (tijdens de wintereditie weiden we er mogelijks langer over uit). We hebben het hier over de meest universele en tijdloze zoektocht die er bestaat. Werkelijk iedereen probeert in essentie gewoon gelukkig te zijn. Wat maakt ons (on)gelukkig(er)? Hoe vrede hebben met wat is? Waarom is het zo moeilijk gelukkig te zijn? Geluk bij een zwaar ongeluk: kan dat echt? En is het wel mogelijk gelukkig door het leven te wandelen? Het lijkt namelijk realistischer een tevreden leven te leiden, dan een gelukkig leven.

Praktische Psychologie

Psychologie ontstond in de 19e eeuw als aparte tak uit de filosofie omdat steeds meer duidelijk werd over de werking van ons brein. In deze sessie houden we het heel praktisch. Waarom doen we wat we doen? En wat kunnen we daaraan doen? Zijn we een speelbal van onbewuste processen of helpen inzichten dwaalsporen te doorzien? Kunnen we ons eigen gedrag, en dat van anderen, in perspectief plaatsen en zo tot meer begrip en mildheid komen? We bekijken tijdens deze sessie veel voorkomende denkfouten, waanbeelden en onbewuste mechanismen. Een handige voordracht omdat naast zelfkennis, mensenkennis het begin is van alle wijsheid!

Levenslessen

Je bepaalt zelf (anoniem) mee de inhoud van deze sessie. Qua mogelijke thema's gaat het heel breed: eenzaamheid, verslaving, klimaat, slaapperikelen, monogamie, feminisme, perfectionisme, fake-news, zelfkritiek, seksualiteit, dood, nondualisme, nonviolent communication, angst, piekeren, afweermechanismen, burn-out, zelfdeterminatietheorie, pornografie, conditioneringen, ethiek, vergeving, opvoeding, racisme, complotdenken, democratie, hechting, placebo's, woedebeheersing, boeddhisme, kwetsbaarheid, taboes, persoonlijkheidsstoornissen, vrijheid, genmodificatie, A.I., keuzestress, emoties, trouw(en), schaamte, secularisme, depressie, pestgedrag, meritocratie, narcisme, groepsdruk

 
 

REACTIES

 
 
 
 

WIE?

 
 
 

Frederik Claeys [cursusleider]

Studies rond humanisme en psychologie brachten Frederik voor de klas, maar de 'school van het leven' maakte hem nog het meest wijzer. Met dank aan een carrière in de culturele sector die uitmondde in een burn-out en een knoert van een midlifecrisis. Waarop hij besloot uit de ratrace te stappen en zijn blik te verruimen. Levenswijsheden kruisten zijn pad, als handvaten op een klimmuur.

Frederik Claeys is filosofisch consulent en -docent. Als verlichtingsdenker en humanist is hij een kind van zijn tijd. Zijn eerste non-fictie boek wordt verwacht eind 2020.


frederik @ levenslessen.be

Aurélie Renier [masseuse]

Een sensitieve massage is zowel ontspannend, zacht als diep. Het lichaam wordt in zijn globaliteit benaderd en terug in balans gebracht. De massage wekt emotionele en fysieke zintuigen op, in een warme en veilige atmosfeer.

"De massage wordt uitgevoerd met natuurlijke neutrale olie en/of geparfumeerd met essentiële oliën. Bij de massage stel ik voor een begeleide relaxatie toe te voegen om de connectie met het lichaam te intensiveren." 
 

FOTO'S

 
 

 
 

WIJZE WOORDEN

 
 
 
 

INTERVIEW